Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ολικό "λίφτινγκ" στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Ολικό "λίφτινγκ" στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

08-07-2020

Σοβαρό πλήγμα είχε δεχτεί πρίν από 3,5 χρόνια το κέντρο υγείας της Σαμοθράκης, το οποίο παρέμεινε έτσι μέχρι και σήμερα, όπου επιτέλους έφτασε η στιγμή για την αναστήλωσή του!

Δειλά – δειλά αλλά σταθερά προχωράει η ανέγερση, ή μάλλον η «ανακαίνιση» του Κέντρου Υγείας στη Χώρα Σαμοθράκης.

Η μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί του Έβρου τον Σεπτέμβριο του 2017 και που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε κτήρια, υποδομές και κατοικίες. Αποτέλεσμα της πλημμύρας ήταν να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, ενώ η Πυροσβεστική είχε καταφέρει μετά από πολλή ώρα να προσεγγίσει το χώρο ώστε να κάνει απάντληση υδάτων.

Έκτοτε οι πολίτες εξυπηρετούνται στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας, ενώ ο πρώτος όροφος του Κέντρου Υγείας λειτουργεί μόνο για να γράφουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους.

Η μελέτη για την αναβάθμιση του κτηρίου είχε ξεκινήσει πριν από τις πλημμύρες, ενώ τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα αποτελεί η έγκριση από το ΔΣ Σαμοθράκης της υποβολής ένταξης της πράξης αναβάθμισης στο επιχειρισιακό πρόγραμμα της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αφότου το έργο «βγει στον αέρα» και μετά την ανάδειξη του αναδόχου εργολάβου, ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: Κατεδάφιση τμημάτων Εσωτερική διαρρύθμιση με πλήρη ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου Και προσθήκη κατ’ επέκταση διώροφων τμημάτων με υπόγειο.

Ο προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με την μελέτη είναι της τάξεως του 1.243.000 εκατομμύρια € και οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να διαρκέσουν περί τους 9 μήνες.

Το νέο Κέντρο Υγείας θα διαθέτει ασανσέρ, ενώ το εμβαδό του μετά την επέκταση από την νότια πλευρά θα είναι προσεγγιστικά 520 τετραγωνικά μέτρα, 260 ανά όροφο.

Φ. Δούκογλου