Σήμερα είναι: Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020
greek english turkish
VAMOS AL FARO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ποινή - σοκ σε τρεις Εβρίτες για διακίνηση παράτυπων μεταναστών

Ποινή - σοκ σε τρεις Εβρίτες για διακίνηση παράτυπων μεταναστών

14-11-2019

Ποινή κάθειρξης πολλών ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θράκης στους δύο αστυνομικούς και έναν αγρότη που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2018 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου. 

Συγκεκριμένα στους δύο αστυνομικούς η ποινή κάθειρξης είναι 702 (!) ετών ενώ για  τον αγρότη από τον Έβρο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 698 ετών!

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράση της σπείρας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία. Ο αλλοδαπός, μέσω πληροφοριών που του έδινε ο 50χρονος αγρότης , καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των μεταναστών, μέσω του Εβρου.

Οι δύο αστυνομικοί, έναντι αμοιβής, έδιναν πληροφορίες στον αγρότη, για θέματα υπηρεσιακά και επιχειρησιακά.

Η εφημερίδα το «Έθνος» είχε αποκαλύψει χαρακτηριστικές συνομιλίες αστυνομικών και λαθροδιακινητών που είχε καταγράψει ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από αυτές ο ένας αστυνομικός φαίνεται να δυσανασχετεί με τον μικρό αριθμό μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο, γιατί θεωρούσε πως η ημέρα παρείχε την κατάλληλη ευκαιρία για διακίνηση μεγάλου αριθμού.

«Μόνο 15 άτομα έβγαλα οι μ…; Αφού σου λέω βγάλε, ρε, τώρα που μπορούμε» ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά.

Ο 50χρονος αγρότης χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένη γλώσσα στις συνομιλίες του, αποκαλώντας «σακιά με καλαμπόκια» τους μετανάστες, «κομάντος» τους χειριστές των φουσκωτών που τους περνούσαν από το ποτάμι. Ο ένας εκ των αστυνομικών αποκαλούνταν «λουμπίνα» και ο δεύτερος «Βαγγέλης», που είναι και το πραγματικό του όνομα. 

Σε συνομιλία του με έναν από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ο αρχιφύλακας εκφράζει την ανησυχία του μήπως κάποιος τον «καρφώσει»: «Ε, δεν πιστεύω να έχεις μιλήσει σε κανέναν για εμένα; Να μην πιάσουν καμιά φορά τίποτα και πει το κομάντος εκεί, στον αστυνόμο τίποτα. Ξέρεις να πούμε και έχουμε καμία αναποδιά. Δηλαδή δεν μας πειράζει άμα ξέρουν, ρε παιδί μου, ότι από μέσα φροντίζει να καθαρίσει κάποιος το μέρος, αλλά να μην ξέρουν ποιος, κατάλαβες;»