Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σημαντικά θέματα για τον ιατρικό κλάδο στην Ελλάδα, συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Αλεξανδρούπολης.
Σημαντικά θέματα για τον ιατρικό κλάδο στην Ελλάδα, συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Αλεξανδρούπολης.

Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η Σύνοδος Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων όλης της Ελλάδας

22-03-2025

Η Σύνοδος περιελάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες:

Ορθοδοξία και Ιατρική».
Ιατρική εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές».
-Ζητήματα και Προκλήσεις του Ιατρικού Κλάδου.

Στο πρώτο μέρος της συνόδου διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν εισηγήσεις υψηλού επιπέδου, αναδεικνύοντας κρίσιμα ζητήματα και προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στους συμμετέχοντες.

Μεταξύ αυτών:
-π. Δημήτριος Λινός - Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Υγεία - Lecturer in Surgery Harvard Medical School
-Ηλίας Θώδης - Καθηγητής Νεφρολογίας ΔΠΘ, Ιατρικός Σύμβουλος στο Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων "Ο Άγιος Κυπριανός"
-Κωνσταντίνος Κορναράκης - Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ - Μέλος Επιτροπής Βιοηθικής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών
-π. Σταύρος Κοφινάς -Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου - Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας
-Θεόδωρος Κωνσταντινίδης - Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ - Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΔΠΘ
-Γεώργιος Παπαγεωργίου - Άμισθος Καθηγητής Χειρουργικής, π. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής «Ευαγγελισμού»
-Χρυσόστομος Σταμούλης - Καθηγητής Δογματικής και Συμβουλευτικής Θεολογίας στο τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΤΣΟΥΛΚΑΝΑΚΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και οι εκπρόσωποι των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων, συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, με θέμα «Ιατρική Εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές», μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παρουσίασαν αναλυτικά όλες τις πτυχές του ζητήματος. Στο πλαίσιο των εισηγήσεών τους, ανέπτυξαν τη σημερινή κατάσταση της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και τους στρατηγικούς στόχους, τις σχετικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΠΙΣ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της.

Στο τρίτο μέρος της συνόδου, τέθηκαν επί τάπητος τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ιατρικός κλάδος στην Ελλάδα. Η Ολομέλεια του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων επισήμανε την αναποτελεσματικότητα των πρόσφατων «μεταρρυθμίσεων» στο ΕΣΥ, καθώς η ελάχιστη ελκυστικότητά του για τους γιατρούς παραμένει βασικό πρόβλημα.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η παράταση του εργασιακού βίου και η ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος από γιατρούς του ΕΣΥ δεν βελτίωσαν την κατάσταση, ενώ η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων οδήγησε σε λιγοστές προσλήψεις και πολυάριθμες παραιτήσεις.

Παράλληλα, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η υποχρεωτική εναλλαγή γιατρών υπονομεύει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Το clawback εξακολουθεί να επιβαρύνει τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα, με την Πολιτεία να καθυστερεί την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

Η Ολομέλεια τόνισε ότι η βιωσιμότητα του ΕΣΥ απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές και άμεσες παρεμβάσεις, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ιατρικής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων.