Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μουσικό Περίπτερο στην Πλατεία Σπιανάδα, Κέρκυρα
Μουσικό Περίπτερο στην Πλατεία Σπιανάδα, Κέρκυρα

Πρόταση για δημιουργία Μουσικού Περιπτέρου & ανάπλαση του Πάρκου Ανατολικής Θράκης

19-01-2020

Την δημιουργία Μουσικού Περιπτέρου και την ανάπλαση του Πάρκου Ανατολικής Θράκης προτείνει η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον Παύλο Γεωργιάδη και την πρόταση που κατέθεσε στο συμβούλιο της Κοινότητας το Μουσικό Περίπτερο δύναται να διατεθεί προς χρήση για μουσικές εκδηλώσεις και συναφείς παραστάσεις από μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα της Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου τμημάτων του Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, της Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Μουσικού Γυμνασίου, του ΣΥ.Μ.Α / Musicians of Alexandroupolis και άλλων καλλιτεχνικών σχημάτων του τόπου.

Επιπροσθέτως θα δημιουργηθεί ένα ακόμη πολιτιστικό σημείο στον χάρτη του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης, και μάλιστα σε έναν πράσινο ανοιχτό χώρο, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στην περίοδο μεταξύ άνοιξης και φθινοπώρου.

Αναλυτικότερα η πρόταση του Παύλου Γεωργιάδη

Θέμα: "Δημιουργία Μουσικού Περιπτέρου και ανάπλαση του Πάρκου Ανατολικής Θράκης"
κ. Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι,
Στο Πάρκο Ανατολικής Θράκης, εντός του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης στο ύψος της οδού Θερμοπυλών, υφίσταται χώρος που περικυκλώνεται από ημικυκλική κερκίδα. Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει άδειος χώρος, στον οποίο προτείνεται η κατασκευή ενός σκεπαστού Μουσικού Περιπτέρου.

Το Μουσικό Περίπτερο δύναται να διατεθεί προς χρήση για μουσικές εκδηλώσεις και συναφείς παραστάσεις από μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα της Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου τμημάτων του Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, της Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Μουσικού Γυμνασίου, του ΣΥ.Μ.Α / Musicians of Alexandroupolis και άλλων καλλιτεχνικών σχημάτων του τόπου.

Η δημιουργία του Μουσικού Περιπτέρου στο συγκεκριμένο σημείο, θα δώσει ένα νέο χαρακτήρα στη συγκεκριμένη γειτονιά, στην οποία δεν υπάρχει χώρος διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ακόμη πολιτιστικό σημείο στον χάρτη του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης, και μάλιστα σε έναν πράσινο ανοιχτό χώρο, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στην περίοδο μεταξύ άνοιξης και φθινοπώρου. Πλησίον του χώρου υπάρχει παροχή τριφασικού ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε δεν απαιτείται κάποια νέα εγκατάσταση.

Η κατασκευή του Μουσικού Περιπτέρου θα μπορούσε να κατασκευαστεί μεμονωμένα ως ήπια παρέμβαση στον χώρο, ή στο πλαίσιο γενικότερης ανάπλασης του Πάρκου Ανατολικής Θράκης, που αφορά την ανακαίνιση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού του πάρκου -ο οποίος έχει ήδη εμφανή σημάδια φθοράς- αλλά και ανανέωση των φυτεύσεων που υφίστανται σε αυτό. Επισημαίνεται πως η εν γένει ανάπλαση του Πάρκου Ανατολικής Θράκης μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως επιλέξιμη δαπάνη από το μέτρο του Πράσινου Ταμείου που άνοιξε στις 02.10.2019 και αφορά τις αστικές αναπλάσεις.

Για να εξασφαλιστεί πως το Μουσικό Περίπτερο είναι συμβατό με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Αλεξανδρούπολης, προτείνεται η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με κινητοποίηση και συμμετοχή του Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Έβρου.

Με εκτίμηση,
Παύλος Γεωργιάδης
Σύμβουλος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης