Σήμερα είναι: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
greek english turkish
JOY SOHO ALL4U

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Όχι" με ψήφισμα από τους φορείς της Ορεστιάδας

"Όχι" με ψήφισμα από τους φορείς της Ορεστιάδας

07-02-2016

Δέκα οχτώ (18) αιτήματα και διεκδικήσεις περιλαμβάνει το ψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου, των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, τεχνικοί επαγγελμάτων, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στην Ορεστιάδα.

Το ψήφισμα, που συνυπογράφουν 20 φορείς της περιοχής, και θ' αποσταλεί στους Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής, Περιφερειάρχη ΑΜΘ, βουλευτές του νομού Έβρου καθώς και στο δήμαρχο Ορεστιάδας.

Επιπλέον, έγινε κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τους προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ και του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, στη Δ. Ο. Υ. τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ. 

Οι φορείς αναφέρουν ότι “μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και τη διαδοχική ψήφιση τριών νομοσχεδίων προαπαιτούμενων μέτρων με τους εφαρμοστικούς νόμους που τα συνοδεύουν , είναι σαφές ότι η οικονομία θα συνεχίζει να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά και η κοινωνία στο περιθώριο των αποφάσεων. Η πολιτική της λιτότητας , της υπερφορολόγησης , των υπέρογκων προστίμων , της συρρίκνωσης των ΜΜΕ θα εξακολουθήσει να ασκείται με την ίδια ένταση και η διάλυση του κοινωνικού ιστού θα επιτείνεται. Το επόμενο διάστημα , αναμένεται να αντιμετωπίσουμε , όλοι οι Μικρομεσαίοι επαγγελματίες , το μεγαλύτερο πλήγμα στο σύνολο της παραγωγικής , μεταποιητικής , εμπορικής και τουριστικής βάσης της χώρας , με δυσμενείς συνέπειες στα οικονομικά μεγέθη και με σημαντική επιδείνωση στη δυνατότητα επιβίωσης μας”.

Οι 18 διεκδικήσεις που περιλήφθηκαν στο κείμενο το ψηφίσματος είναι: 

1)  Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την κατάρτιση ενός νέου ασφαλιστικού ,μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

2)  Ζητούμε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή αύξηση εισφορών. Υπενθυμίζουμε ότι για το 50% των νοικοκυριών η σύνταξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος. 

3)  Διευθέτηση των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών με ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Δυνατότητα μεταφοράς σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

4)  Ζητούμε αφορολόγητο όριο 12.000€  για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

5)  Μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Άμεση αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί να φορολογούνται σήμερα υπέρμετρα υποθηκευμένες και μηδενικής απόδοσης αξίες.

6)  Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης, των αγροτικών εφοδίων  και στην εστίαση.

7)  Απαιτούμε την άμεση καταβολή  του εργοδοτικού κόστους του 12% 

8)  Βιώσιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Οι αποσπασματικές λύσεις επιβαρύνουν την οικονομία και δημιουργούν φαύλους κύκλους ύφεσης και εσωστρέφειας.

9)  Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την μετάβαση στη νέα ηλεκτρονική φορολογική εποχή. Μείωση των εξωφρενικά υψηλών προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές. Μείωση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κανονισμού του κόστους από τη χρήση του πλαστικού 

χρήματος. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να υποστούν το δυσανάλογο κόστος αυτής της μετάβασης.

10) Δημιουργία τράπεζας αναπτυξιακού σκοπού με στόχευση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

11)  Μεταφορά πόρων από το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία , καθώς οι τράπεζες είναι οι μόνοι φορείς εν μέσω κρίσης που έχουν στηριχτεί με πακτωλό δις.

12) Καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοχέτευση των επενδυτικών προγραμμάτων προς όφελος τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων.

13)  Επαναφορά της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής στην ομαλότητα και όχι στον κανιβαλισμό του στείρου και αθέμιτου ανταγωνισμού των ολιγοπωλίων. Σεβασμός του περιεχομένου της ημέρας της Κυριακής και του θεσμού των εκπτώσεων.

14) Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία ασφαλούς πλαισίου κοινωνικής προστασίας , καθώς ήδη διεθνείς φορείς 

αναφέρουν τον υψηλό κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού που διατρέχουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής πολιτικής.

15)  Επιδότηση της εργασίας: στήριξη των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τη δημιουργία νέων.

16)  Εγγύηση του κράτους ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα καθολικό και δίκαιο σύστημα υγείας.

Κατάρτιση ενός αναπτυξιακού Κρατικού Προϋπολογισμού με έμφαση στις επενδύσεις και σημαντικές διορθώσεις ως προς τα στοιχεία της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής.
Κατάρτιση Εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

Οι Φορείς που στηρίζουν το ψήφισμα :

Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας

Σύλλογος Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου

Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοτεχνών Βορείου Έβρου

Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας

Συντεχνία Αρτοποιών Έβρου

Σωματείο Βενζινοπωλών Ορεστιάδας Διδυμοτείχου

Σωματείο Ηλεκτρολόγων Ορεστιάδας Διδυμοτείχου

Σωματείο Υδραυλικών Ορεστιάδας 

Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Ορεστιάδας Διδυμοτείχου

Σωματείο Επισκευαστών Οχημάτων Ορεστιάδας

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας Διδυμοτείχου

Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας

ΤΕΕ Θράκης

Ιατρικός Σύλλογος Έβρου 

Φαρμακευτικός Σύλλογος  Έβρου 

ΑΔΕΔΥ

Β’ΕΛΜΕ


Πηγή: e-vertigo.gr