Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σε δύο χρόνια θα είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος Πλωτινούπολης
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την επισκεψιμότητα της Πλωτινόπολης αφού εντάχθηκε στην ΟΧΕ της Περιφέρειας ΑΜΘ και αυτό σημαίνει ότι μετα από δυο χρόνια θα είναι έτοιμο το σκέπαστρο και το γυάλινο πάτωμα του απαράμιλλης ομορφιάς μωσαϊκού ώστε να είναι επισκέψιμο από γκρουπ τουριστών που ως τώρα αδυνατούσαν να το επισκεφθούν.
Ο κ Χατζηγιαννογλου ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη το ερχόμενο καλοκαίρι της ΥΠΠΟ Λίνας Μενδωνη όπου σε ειδική εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση μέσα από φωτορεαλιστικες εικόνες της τελικής εικόνας που θα πάρει το κάστρο μετα την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του.
Ήδη όπως είπε ολοκληρώθηκε η Α φάση της σχετικής μελέτης και τώρα γίνονται οι εργασίες ολοκλήρωσης της Β φάσης ενός έργου ύψους 2 εκ ευρώ.
Πλωτινόπολη: Ένας αρχαιολογικός χώρος με περίτεχνα ψηφιδωτά
Η ρωμαϊκή Πλωτινόπολη τοποθετείται νοτιοανατολικά του Διδυμοτείχου στον οχυρό λόφο «Αγία Πέτρα». Ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) προς τιμήν της συζύγου του Πλωτίνης και έκτοτε αποτέλεσε οικονομικό και εκκλησιαστικό κέντρο, μέχρι και το Βυζάντιο. Το 1960, ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης ταύτισε τη συγκεκριμένη θέση με την Πλωτινόπολη. Το 1965, τυχαία ήρθε στο φως η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Συστηματικές ανασκαφές στην Πλωτινόπολη, από το 1977, έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα οικοδομικό συγκρότημα, πιθανότατα πολυτελή κατοικία ή δημόσιο κτίριο, λουτρά με ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με περίτεχνα μοτίβα.
Αποκαλύφθηκε, επίσης, πηγάδι, κτισμένο με λαξευμένους λίθους και θεμελιωμένο επί του βράχου. Η άντληση γινόταν από πλαϊνό άνοιγμα, στο οποίο οδηγούσε καμαροσκέπαστος θάλαμος, με κάθοδο σε αυτόν, μέσω κλίμακας. Συνδέεται με γειτονικό θάλαμο, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τμήματα αγωγών. Θεωρείται ότι επρόκειτο για το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης.
Στη ρωμαϊκή περίοδο ανήκει και αίθουσα με ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει υδάτινες παραστάσεις, με τον Έβρο ως νέο και την Πόλη ως γυναίκα, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και πασσαλότρυπες από κατασκευές της νεολιθικής περιόδου.
- Το 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+
(07-10-2024) - Μονομαχία Ανδρουλάκη - Δούκα στο ΠΑΣΟΚ - Ο Έβρος ψήφισε Γερουλάνο
(07-10-2024) - «Το γουρουνάκι μας ο Πιτ»: Το νέο μουσικό - θεατρικό παραμύθι της Πασχαλίνας Λαζογιανούδη
(07-10-2024) - «Καλώς ήρθατε στην πρώτη πόλη της Ευρώπης» - Ο δήμος Ορεστιάδας υποδέχεται τους νέους κατοίκους & φοιτητές
(07-10-2024) - Μέτρα για το Δημογραφικό Πρόβλημα - Ομιλία της Σοφίας Ζαχαράκη στην Κομοτηνή
(07-10-2024)