Σήμερα είναι: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό SOHO ALL4U

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Φώτο αρχείου από το Δ' Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεδρίασε στην Αλεξανδρούπολη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπόικο Μπορίσοφ
Φώτο αρχείου από το Δ' Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεδρίασε στην Αλεξανδρούπολη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπόικο Μπορίσοφ

Σήμερα "πέφτουν" οι υπογραφές με Bulgartransgaz στο έργο του Σταθμού Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

24-08-2020

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας θα μπουν σήμερα οι υπογραφές και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Εκτός από την βουλγαρική εταιρεία, μερίδια στην Gastrade έχουν αποκτήσει ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ και η Gaslog συμφερόντων Πίτερ Λιβανού με μεγάλη παρουσία στον τομέα της ναυτιλίας και των πλοίων LNG.

Οι όροι της συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, υπογράφτηκαν στις αρχές του χρόνου στην Σόφια όταν η επένδυση πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12.30 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG με αποθηκευτική ικανότητα υγροποιημένου αερίου έως και 170.000 κυβικά μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest), που αποτελεί έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ καθώς ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας. Η εμπορική λειτουργία του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2022.

Το FSRU υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ.

Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία. Επίσης έχει την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που αναπτύσσονται όπως είναι για παράδειγμα ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).