Κάτι τρέχει στον Έβρο

Συνεργασία των πέντε Πανεπιστημίων της βόρειας Ελλάδας, με τον Υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης
Η διοργάνωση μιας κεντρικής εκδήλωσης για την ανάδειξη του ρόλου και του έργου των πέντε Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης την ερχόμενη άνοιξη, μια σειρά εκδηλώσεων και συνεργασιών με τα επιμελητήρια, τη βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, καθώς και η διεθνοποίηση αυτών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν με τους Πρυτάνεις των πέντε ΑΕΙ στην Βόρειο Ελλάδα, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για την Μακεδονία και Θράκη) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Η σύσκεψη αυτή, που όπως σημείωσαν οι Πρυτάνεις έγινε για πρώτη φορά, είχε ως στόχο την διερεύνηση τρόπων και συνεργειών, που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης και θα την καταστήσουν ένα πραγματικό Κέντρο Παιδείας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στη συζήτηση τέθηκαν από την πλευρά των Πρυτάνεων και άλλα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και επισημάνθηκε ότι είναι η έναρξη μιας συνεργασίας, στο επίπεδο των Πανεπιστημίων, ώστε να ανέβει η Μακεδονία και η Θράκη πιο ψηλά.
Οι πέντε Πρυτάνεις σημείωσαν την πολύπλευρη σημασία αυτής της σύσκεψης και επισήμαναν ότι τα πέντε Πανεπιστήμια έχουν ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους Πρυτάνεις ότι, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του, το ΥΜΑΘ μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με την κεντρική Κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου όλο αυτό το έργο που παράγεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη Βόρειο Ελλάδα να προβληθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και, ειδικότερα, της Βορείου Ελλάδος.
Ο Υφυπουργός έθεσε στην σύσκεψη την πρόταση της δημιουργίας μιας πανεπιστημιακής Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γενέθλια γη του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών, κάτι στο οποίο συμφώνησαν απόλυτα οι Πρυτάνεις και, ιδίως, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη της ύπαρξης και ενός εντελώς αναβαθμισμένου Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, στον τόπο που γεννήθηκε ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών, ο Αριστοτέλης. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξεως για σπουδαστές, ερευνητές και ιστορικούς από όλον τον κόσμο, καθώς και μια γέφυρα συνεργασίας με την Ομογένεια αλλά και να δημιουργήσουν τις προοπτικές για νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Φείδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
- Οδηγίες για τη Σαρακοστή από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ– Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
(17-03-2024) - Αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ.€ «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην περιοχή της ΑΜΘ
(17-03-2024) - Ορεστιάδα: Έρχονται κάδοι για τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια
(17-03-2024) - Από τις 20 Ιουνίου ξεκινά η απευθείας πτήση Αλεξανδρούπολη - Ηράκλειο
(17-03-2024) - Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 15χρονο που έπεσε στο κενό - Τι λέει ο παππούς του
(17-03-2024)