Σήμερα είναι: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
greek english turkish
ΚΡΟΝΟΣ ALL4U JOY

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Συνεχείς οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης - Εκπαίδευση πολιτών στις πρώτες βοήθειες

Συνεχείς οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης - Εκπαίδευση πολιτών στις πρώτες βοήθειες

09-11-2017

Πολλές ήταν οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης για το μήνα που μας πέρασε τον Οκτώβριο.

Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Στις 4 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, διενεργήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες με θέμα τον αθλητισμό και την επίδρασή του στη σωματική και πνευματική υγεία.

Βασικός στόχος αυτών δράσεων αποτελεί η ανάδειξη της ιδέας του αθλητισμού, που δεν είναι άλλη από την σωματική άσκηση και τα ποικίλα οφέλη που αποκομίζονται από αυτήν, αρχικά της σωματικής υγείας και ευεξίας και παράλληλα τις αξίες που προάγονται μέσω της άσκησης, όπως η ευγενής άμιλλα, ο συναγωνισμός, η ομαδικότητα, η συνεργασία, ο σεβασμός προς τον αντίπαλο, αξίες που διαμορφώνουν τον εύπλαστο χαρακτήρα των παιδιών και βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στις αθλητικές εκδηλώσεις κλήθηκε να παραστεί ο Ερυθρός Σταυρός από τη Διεύθυνση του 2ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης  με διττό ρόλο. Αφενός τη βιωματική παρουσίαση των πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις πνιγμονής από ξένο σώμα στους μαθητές του Λυκείου και αφετέρου την παροχή των πρώτων βοηθειών από την Ομάδα της Υγειονομικής Κάλυψης.

Η Ομάδα με τους Εθελοντές Νοσηλευτικής περιποιήθηκαν τραύματα, αντιμετώπισαν θλαστικά περιστατικά και παρείχαν βοήθεια σε λιποθυμικό- επιληπτικό επεισόδιο.

Παράλληλα, η δεύτερη Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης ήταν παρούσα στο γήπεδο "Φώτης Κοσμάς" έπειτα από αίτημα του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης για την παροχή πρώτων βοηθειών σε μαθητές. Στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκαν συνολικά 500 μαθητές συμπεριλαμβανομένου του Μουσικού Γυμνασίου, του Ειδικού Γυμνασίου  και της Ζαρίφειου Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους δράσεων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Για τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η Εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών σε συνολικά 36 συμπολίτες μας.
 
Οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν αρχικά το θεωρητικό μέρος των Πρώτων Βοηθειών, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να συμμετέχουν στο βιωματικό μέρος των μαθημάτων, κατά το οποίο εφαρμόστηκε όλο το φάσμα της θεωρητικής εκπαίδευσης σε πράξη υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Εκπαιδεύτριας - Νοσηλεύτριας  του τμήματος κυρίας Ειρήνης Παπάζογλου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το μάθημα της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και τη σωστή χρήση του απινιδωτή.

Ακολούθησε η συμπλήρωση γραπτού-συνοπτικού ερωτηματολογίου, που περιλαμβάνει όλο το γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων και έχει στόχο την αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευόμενων  και  την εμπέδωση της θεωρίας.

Κυριότερος σκοπός όμως των μαθημάτων αποτελεί η εκπαίδευση των πολιτών στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών με την τήρηση κανόνων, ώστε η παροχή των πρώτων βοηθειών να πραγματοποιείται με ψυχραιμία και ασφάλεια σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο  χρειαστεί τη βοήθειά μας.

Σημειώνεται, ότι το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων (ομάδες των 8-12 ατόμων). Ο παραπάνω αριθμός αποτελεί τον συνολικό αριθμό των εκπαιδευμένων για τον μήνα Οκτώβριο.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης χορηγείται το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα των Πρώτων Βοηθειών με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.

Στις 26 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ημερίδα Εκπαίδευσης με θέμα την Προστασία
Ανηλίκων στο πλαίσιο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη υπό την διοργάνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η εκπαίδευση απευθύνονταν κυρίως σε επαγγελματίες εργαζόμενους πρώτης γραμμής για την παιδική προστασία, με την έννοια της πρώτης παρέμβασης, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και όχι χώρα προορισμού για τους πρόσφυγες.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο και τη χρήση συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού η κατανόηση της έννοιας της παιδικής προστασίας και το προστατευτικό πλαίσιο αυτής.Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός των κριτηρίων επικινδυνότητας των ευάλωτων ανηλίκων και η αντιμετώπιση των παιδιών και η επικοινωνία με αυτά σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικές συμβουλές και κατευθύνσεις με βάση την εμπειρία της Υπηρεσίας προχώρησε και η Ελληνική Αστυνομία στους παρευρισκόμενους φορείς και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο Ερυθρός Σταυρός Αλεξανδρούπολης δια της Νοσηλεύτριας-Εκπαιδεύτριας κυρία Ειρήνη Παπάζογλου, η οποία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σεμινάριο.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ