Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης ζωντανεύουν ψηφιακά στην Αθήνα!
Εγκαινιάστηκε στις 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στην αίθουσα "Ιωάννης Μακρυγιάννης" της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, η πολύ σημαντική έκθεση "Εικάζοντας / Εικονίζοντας τη Σαμοθράκη. Από τον Όμηρο στο HoloLens", η οποία θα είναι ανοικτή ως τις 29 Ιουνίου.
Την έκθεση εμπνεύστηκε η Διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και επικεφαλής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής στη Σαμοθράκη κυρία Bonna D. Wescoat και την οργάνωσε με τους συνεργάτες της σ' έναν εξαιρετικά ιστορικό χώρο στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Η έκθεση, όπως τόνισε η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Bonna D. Wescoat, δεν είναι αρχαιολογική, αλλά θέλει να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τους τρόπους με τους οποίους έβλεπαν και αναπαριστούσαν τη Σαμοθράκη, αλλά και τη μυστηριακή λατρεία των Μεγάλων Θεών οι ποικίλοι παρατηρητές της (ποιητές, αρχαιοδίφες, φιλόσοφοι, χαρτογράφοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, φωτογράφοι) ανά τους αιώνες – και πώς οι οπτικές αυτές άλλαζαν μέσα στον χρόνο.
Η σχέση της Αμερικανικής Σχολής με το νησί, όπως τόνισε, παρουσιάζοντας την έκθεση, η διευθύντριά της, είναι μακρόχρονη, αφού οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1938 και συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι και σήμερα, με γενιές αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, ιστορικών τέχνης και κλασικιστών έχουν εκπαιδευτεί στη Σαμοθράκη.
Στην έκθεση που επιμελήθηκαν, μαζί με την καθηγήτρια Wescoat, οι υποψήφιες διδακτόρισσες Ellen M. Archie, και Rebecca A. Salem, μολονότι δεν εκτίθενται αρχαιότητες, παρουσιάζονται εκθέματα από τον 15ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν σπάνια αναγεννησιακά σχέδια των αρχαιοτήτων της Σαμοθράκης από τον αρχαιοδίφη περιηγητή Κυριακό Αγκωνίτη (Ciriaco di Ancona), που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ακόμη, ένα χάρτης της Σαμοθράκης από το «isolario» (νησολόγιο) του Cristoforo Buondelmonti, του 15ου αιώνα, αλλά και οι αρχαιολογικές φωτογραφίες του Wilhelm Burger, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του John Kurtich, οι μεταπολεμικές φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή και έργα των Πάρι Πρέκα και Πολύκλειτου Ρέγκου.
Αποτελεί, επιπλέον, ένα φόρο τιμής στους αφανείς πρωταγωνιστές των αρχαιολογικών ανασκαφών, μεταφέροντας στον χώρο της έκθεσης ένα ολόκληρο αρχιτεκτονικό στούντιο, με τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν όσοι εργάζονταν για την λεπτομερή και επακριβή αποτύπωση των κτιρίων ή του πεδίου της ανασκαφής. Επίσης, εκτίθεται μια στερεοσκοπική φωτογραφική μηχανή, οι απεικονίσεις της οποίας δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση του βάθους, καθώς και τις αποτυπώσεις της που μπορεί ο επισκέπτης να δει με ένα μικρό «view master».
Ακόμη, η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά καινοτόμες προσεγγίσεις στην τρισδιάστατη ψηφιακή μοντελοποίηση και οπτικοποίηση, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδρομή των μυστών μέσω ψηφιακών κινούμενων εικόνων, να δουν την τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του εμβόλου του μνημείου της Νίκης και να ανακατασκευάσουν οι ίδιοι τα αετώματα του Ιερού χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες εκτυπώσεις των πρωτότυπων γλυπτών.
- Medical Students' Conference: Για 8η χρονιά το συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη
(18-04-2024) - «Μια ακόμη φωλιά για τα πουλιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς» από μαθητή του Γυμνασίου Τυχερού
(18-04-2024) - Βολές σε θαλάσσιος στόχους θα εκτελεστούν στην παραλία «Πετρωτών»
(18-04-2024) - Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αλεξανδρούπολη - Τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων
(18-04-2024) - Ένα υπερσύγχρονο ελικοδρόμιο θα αποκτήσει η Σαμοθράκη - Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση
(18-04-2024)