Σήμερα είναι: Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
greek english turkish
VAMOS AL FARO SOHO

e - ατρικά

Τίποτα δεν αφοπλίζει τόσο, όσο ένα χαμόγελο! Απλές συμβουλές από τον ειδικό.

Τίποτα δεν αφοπλίζει τόσο, όσο ένα χαμόγελο! Απλές συμβουλές από τον ειδικό.

16-12-2015

Η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την φροντίδα των δοντιών μας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών και ούλων.

Ρωτήσαμε λοιπόν τον χειρουργό οδοντίατρο Πετρίχο Χαράλαμπο που δραστηριοποιείται στην πόλη των Φερών, να μας ενημερώσει και να μας υπογραμμίσει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την πρόληψη. Τελικά πόσο σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη στην στοματική μας υγεία; Τι λέει ο ειδικός; Τι πρέπει να προσέξουμε;

- Γιατρέ, από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε τη στοματική μας υγιεινή; Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από πολύ τρυφερή ηλικία πώς να φροντίζουν την στοματική τους κοιλότητα;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας ήδη από την παιδική ηλικία.

Η φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του παιδιού. Ο γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία μικρή γάζα που θα την έχει εμποτίσει με νερό και να καθαρίσει τα δόντια του παιδιού  από τα υπολείμματα των τροφών.


Από την ηλικία των 3,5 ετών και πάνω το παιδί μπορεί να αρχίσει να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του. Η οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιεί πρέπει να είναι μικρότερου μεγέθους από αυτή των ενηλίκων και να είναι ατομική. Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι σε θέση να πλένει τα δόντια μόνο του επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και ζητήστε του να του  υποδείξει τον σωστό τρόπο πλυσίματος.

Αυτό θα συμβάλει πολύ θετικά στο μέλλον, για την εξάλειψη του φόβου του παιδιού για τον οδοντίατρο.

- Από μικρά παιδιά ακούμε τους ειδικούς να λένε πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Παρόλα αυτά και πάλι μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο γίνεται σωστά η διαδικασία του βουρτσίσματος;  

Το ότι το καλό βούρτσισμα των δοντιών τα προστατεύει από την τερηδόνα, δεν είναι κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά. Όμως οι πιο πολλοί δε γνωρίζουν πως εάν ο τρόπος βουρτσίσματος δεν γίνεται σωστά, πολύ πιθανόν να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Αφιερώστε χρόνο: Oι περισσότεροι βουρτσίζουν τα δόντια γρήγορα χωρίς να έχουν προλάβει να καθαριστούν όλες οι επιφάνειες των δοντιών.

Σταματήστε να βουρτσίζετε πολύ δυνατά: Οι πιθανότητες να σπάσουν οι ράβδοι της αδαμαντίνης ουσίας αυξάνονται όταν βουρτσίζει κανείς δυνατά τα δόντια του.

Κοιταχτείτε στον καθρέφτη: Πρέπει να βλέπουμε ποια επιφάνεια βουρτσίζουμε ακριβώς για να μην μας διαφύγει καμία. Επίσης είναι πιο πιθανό να εντοπίσουμε κάποια αλλοίωση των δοντιών μας.

Κάντε κυκλικές κινήσεις: Συνήθως έχουμε την τάση να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σε ευθείες γραμμές, όμως έτσι καταστρέφουμε το σμάλτο των δοντιών.

Να αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα: Με το πέρασμα του χρόνου επάνω στην οδοντόβουρτσα εγκαθίστανται μικρόβια τα οποία δεν νομίζω ότι τα θέλετε μέσα στο στόμα σας.(η αλλαγή γίνεται συνήθως στους 3 μήνες ή και νωρίτερα εάν παρατηρηθούν αλλοιώσεις πάνω στην οδοντόβουρτσα).

Βάλτε το οδοντικό νήμα στις καθημερινές σας συνήθειες: Το νήμα φτάνει ανάμεσα στα δόντια, στα σημεία όπου δεν έχουν πρόσβαση οι οδοντόβουρτσες. Στα ίδια σημεία είναι που συνήθως αρχίζει η τερηδόνα.

- Υπάρχουν καθημερινές μας συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή υγιεινή του στόματός μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε, γιατρέ;

Βεβαίως και υπάρχουν. Μερικές μάλιστα ξεκινούν από την πολύ μικρή ηλικία. Ο συνεχής θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας στην παιδική ηλικία, έχει σαν συνέπεια να αλλοιώνει τη σχέση ανάπτυξης της άνω με την κάτω γνάθο.

Επίσης κάτι που κάνουν πολλοί είναι να χρησιμοποιούν, είτε ηθελημένα είτε γιατί είναι αφηρημένοι, τα δόντια σαν κοπτικά εργαλεία (σπάσιμο του κελύφους ξηρών καρπών, μάσηση στυλό ή μολυβιών, κόψιμο κλωστής κ.α.)

Άλλη κακιά συνήθεια είναι το τρίξιμο των δοντιών. Αυτό πολλές φορές αποφέρει το σπάσιμο των δοντιών. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται προληπτικά η χρήση νάρθηκα.

Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας όπως είπαμε και παραπάνω είναι κάτι που θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στις συνήθειές μας.

Διατροφικές συνήθειες με τσάι, καφέ και το κάπνισμα επίσης επηρεάζουν αρνητικά το χαμόγελο διότι δημιουργούν χρωστικές στα δόντια και επιπλέον αλλάζουν αισθητά τα λευκά δόντια σε σκουρόχρωμα.

Η ζάχαρη επιτρέπει στον βακτηριακό πληθυσμό να πολλαπλασιάζεται και να παράγει οξύ το οποίο διαλύει την αδαμαντίνη.

Και τέλος τα παυσίπονα δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών ή παυσίπονων για να μειωθεί η εξαφανιστεί ο πόνος ή το πρήξιμο δεν θεραπεύει το πρόβλημα Αντιθέτως όταν γίνεται χωρίς την γνωμάτευση του οδοντιάτρου μπορεί να οδηγήσει στη πλήρη καταστροφή του δοντιού.

- Τελικά, κ. Πετρίχο,  η πρόληψη χαρίζει όμορφα χαμόγελα;

Φυσικά, όταν έχεις μία καλή στοματική υγιεινή μπορείς να χαμογελάς χωρίς να αισθάνεσαι άβολα. Άλλωστε πολλοί λένε πως ο καθρέφτης της ψυχής είναι το χαμόγελο και όχι το βλέμμα… Γι’ αυτό, δώστε λίγη παραπάνω προσοχή στην στοματική σας κοιλότητα.

Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε..είναι μεταδοτικό :)

Thanks  Doc!!

Πετρίχος Χαράλαμπος – Χειρουργός Οδοντίατρος