Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο θα «στυλωθεί» και με τη βοήθεια της ΠΑΜ-Θ

Το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο θα «στυλωθεί» και με τη βοήθεια της ΠΑΜ-Θ

07-11-2018

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της αποκατάστασης του ιστορικής αξίας Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Το μουσουλμανικό μνημείο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, υπέστη καταστροφικές ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Μάρτιο του 2017, ενώ τα αίτια πρόκλησής της φωτιάς βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Περισσότερο από 1,5 χρόνο μετά από το περιστατικό, έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπολείμματα από την πυρκαγιά καθώς και η μεταλλική κατασκευή που κάλυπτε την οροφή του Τεμένους κατά τη διάρκεια των εργασιών που λάμβαναν χώρα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει εξασφαλιστεί και το ποσό των 5 εκ. € μέσω ΕΣΠΑ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να εκκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα στο 2019, και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Στην αναστύλωση του μνημείου πρόκειται να συμβάλλει και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μέσω του Επιχειρησιακού της Προγράμματος (ΕΣΠΑ 2014-2020) με 3.428.876 €.

Το έργο θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και προβλέπει την αποκατάσταση της τοιχοποιίας, των κουφωμάτων και της επίπλωσης του τεμένους, παρεμβάσεις στο μιναρέ και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του.