Σήμερα είναι: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό ΚΡΟΝΟΣ SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Χρυσοχοΐδης για Έβρο: Δεν θα περάσουν ποτέ τα σύνορα

Χρυσοχοΐδης για Έβρο: Δεν θα περάσουν ποτέ τα σύνορα

13-03-2020

«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας προς το προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στον Έβρο, σε επίσκεψη του εχθές το πρωί, με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο υπουργός συνοδευόταν από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί και την διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της FRONTEX, Ana Cristina Jorge.

Αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη - μέλη για την επιχείρηση RABIT της FRONTEX, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είναι χαρά μου να σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στα σύνορα μας, λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός μας υποδέχθηκε, στο ίδιο σημείο, τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών θεσμών» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία των ευρωπαϊκών δυνάμεων στα σύνορα και συνέχισε: «Η Ευρώπη είναι εδώ με τις αρχές της. Τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, το κράτος δικαίου. Εμείς δεν ξέρουμε να φυλάμε αλλιώς τα σύνορα. Αυτές οι αξίες είναι η σημαία μας, είναι η πίστη μας. Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη, αλλά και δυνατή. Ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας, σαν ψύχραιμος κόσμος λογικής, δικαιωμάτων και νομιμότητας απέναντι σε καθεστώτα αυταρχισμού, σε αναταράξεις γεωπολιτικές, σε φανατισμούς και ασύμμετρη βία...Ο αγώνας είναι κοινός. Ο στόχος είναι κοινός... Δεν εκβιαζόμαστε, δεν θα περάσει κανείς. Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στους ακρίτες της χώρας ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε: «Συμπατριώτες μου Έλληνες, εμείς γνωρίζουμε επιπλέον πως εδώ είναι Έβρος. Δεν είναι ένα ποτάμι που χωρίζει, είναι μια ορμή γεμάτη ζωή. Είναι η ζωή σας, η ζωή του ακρίτα και η ζωή του νερού. Φυλάτε αυτόν τον τόπο κι αυτό το ποτάμι χιλιάδες χρόνια. Τα σύνορα είναι μια ομίχλη, που, άμα δεν ανήκεις, χάνεσαι. Πρέπει να νοιώθεις ποιος είσαι και να ξέρεις που πατάς. Κι εσείς τα γνωρίζετε και τα δυο καλά, το έχετε πολλές φορές δείξει, το διατρανώνετε και τώρα».

Και ο υπουργός κατάληξε: «Όταν είμαστε μαζί σας εδώ, νοιώθουμε πως όλα τα μπορούμε, η πίστη κι η δύναμή σας μας εμπνέουν και μας στηρίζουν. Σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά, εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας, γιατί μας κάνετε περήφανους και δυνατούς».

Για την κατάσταση στον Έβρο μίλησε εχθές και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για τις επιθέσεις στα σύνορα και τις παραβιάσεις από τα τουρκικά F-16 είπε: "Και σήμερα είχαμε παραβιάσεις από τα F-16 και σήμερα είχαμε καμιά 300αριά τζιχαντιστές που είναι μπροστά στα μάτια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που ασχημονούν εις βάρος της ελληνικής διοίκησης, των Ελλήνων αστυνόμων και τώρα υπάρχει και η Frontex εκεί, 100 άνθρωποι, και τους ευχαρίστησα θερμά. Αυτοί ασχημονούν και κλιμακώνουν κάθε μέρα, αντίθετα οι πληθυσμοί έχουν κάνει πίσω. Οι Τούρκοι θέλουν κάποια στιγμή να περάσουν πληθυσμούς στη χώρα μας, δεν θα γίνει ποτέ, δεν θα περάσουν και δεν θα τους περάσει ποτέ. Αυτή είναι η απόφασή μας" ξεκαθάρισε ο υπουργός.

"Οι άνθρωποι εκεί, όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει ότι υπάρχει τοίχος. Το άδικο και οι στόχοι του Ερντογάν που για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους θέλει να εισβάλει στη χώρα χρησιμοποιώντας απελπισμένους ανθρώπους, αυτή η προσπάθεια δεν θα αποβεί γι' αυτόν πραγματικότητα" πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.