Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Say "cheese"

Πόταμος
Πόταμος

Μοναδικά φωτογραφικά κλικ από τους επιταφίους σε Πόταμο και Ιάνα

07-04-2018

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε χθες Μ. Παρασκεή η Λειτουργία της Αποκαθήλωσης σε Παλαγία (Ιάνα) αλλά και στον Πόταμο.

Δύο επιτάφιοι μέσα από μοναδικές φωτογραφίες του Κ. Ορδουμποζάνη, θα μας ταξιδέψουν σε δύο ναούς στους οποίος πλήθος κόσμου, με θλίψη όπως αισθανόμαστε οι περισσότεροι τέτοια μέρα, παρακολούθησε τη μεγάλη αυτή στιγμή όπου το σώμα του Ιησού Χριστού μας μεταφέρθηκε από τον σταυρό στους επιταφίους των Ιερών Ναών.

Η Αποκαθήλωση στη χριστιανική λειτουργική, λέγεται η σκηνή της κατάβασης του σώματος του Ιησού, από το Σταυρό που ακολούθησε μετά τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί.

Η Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ιωσήφ από την Αριμαθαία και του Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις τον ευαγγελιστών Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Ο Ιωσήφ ζήτησε από τον Πιλάτο το σώμα του Ιησού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος του έδωσε την άδεια και στη συνέχεια μαζί με τον Ιωσήφ κατάβσαν το σώμα του Ιησού από το Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το απόθεσαν στο κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Ιωσήφ.

Λίγα λόγια για τη σημασία της Αποκαθήλωσης:

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν…»

Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Το μεσημέρι, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα στο οποίο έχει κεντηθεί η ζωγραφιστεί ο Χριστός νεκρός.

Όταν νυχτώσει, αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια αγνώστου ποιητή.

Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το «Η ζωή εν τάφω…», το «Το αξιον εστί μεγαλύνειν…», το «Αι γενεαί πάσαι…» και το ίσως πιο αγαπημένο όλων «Ω γλυκύ μου ‘Εαρ…».

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμη και το λάδι. Το έθιμο απαγορεύει, επίσης, κάθε εργασία την ημέρα αυτή.

Πόταμος Πόταμος Πόταμος Πόταμος Ιάνα Ιάνα Ιάνα Ιάνα Ιάνα Ιάνα Ιάνα
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων