Σήμερα είναι: Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020
greek english turkish

Say "cheese"


Say "cheese"

e - fans


e - fans

Γλυκοί πειρασμοί


 Γλυκοί πειρασμοί

Τα χωριά του Έβρου


Τα χωριά του Έβρου

Τι παίζει η ΤV τώρα


Τι παίζει η ΤV τώρα

Οδηγός επιχειρήσεων


Οδηγός επιχειρήσεων
DANSE PASSION SOHO AL FARO

Ό,τι "παίζει"!

Ο Μπέης με την παρέα του θα ξεσηκώσουν και φέτος το Διδυμότειχο!

Ο Μπέης με την παρέα του θα ξεσηκώσουν και φέτος το Διδυμότειχο!

21-02-2020

Ο Μπέης με την μεγάλη παρέα του και την φασαρία που τον διακρίνει, θα επισκεφθεί και φέτος σπίτια, καταστήματα, σχολεία, φορείς και υπηρεσίες της περιοχής του Διδυμοτείχου για να σχολιάσει να καυτηριάσει και να δώσει τις ευχές όπως εκείνος ξέρει καλύτερα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Η πρώτη φάση των τριήμερων εκδηλώσεων του εθίμου, το λεγόμενο "Κάλεσμα του κόσμου", ξεκινάει τρεις μέρες πριν από την περιφορά και το κάψιμο του Μπέη. Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου το απόγευμα, το άρμα στολισμένο και φορτωμένο με άφθονο κρασί βγαίνει στους δρόμους της πόλης, για να καλέσει τον κόσμο στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα ακολουθεί η δεύτερη φάση, η "Μπουμπούνα". Μια μεγάλη φωτιά καίει στο κέντρο, γύρω από την οποία ξεκινούν το χορό παραδοσιακά συγκροτήματα της πόλης μας και στη συνέχεια ακολουθεί χορός για όλο τον κόσμο. Με φωτιές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες υποδέχονταν την άνοιξη και συνήθιζαν χορεύοντας να πηδούν από πάνω από τη φωτιά φωνάζοντας "Ψίλος στον καλέ".Συμβολικά,όλα αυτά κάλυπταν την Ανοιξιάτικη Επανάσταση, που τελικά έγινε την Άνοιξη του 1821. Τα μέλη του Συλλόγου προσφέρουν δωρεάν, άφθονο κρασί και λουκάνικα σε όλους.

Στη τελευταία φάση του εθίμου, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου από νωρίς το πρωί, ο Μπέης και η συντροφιά του θα ξεκινήσει την περιπλάνηση του στα σοκάκια της πόλης, θα επισκεφτεί δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, για να καταλήξει, στις 15.30,στο χώρο του ΚΤΕΛ. Εκεί θα ακουστεί ο φεμινιστικός λόγος της γκαστρωμένης χωριανής και θα ακολουθήσει η γέννα της. Ο Μπέης θα διαβάσει το σατυρικό του λόγο, θα οργώσει ζεύοντας δυο γυναίκες, θα σπείρει μοιράζοντας αθυρόστομες ευχές και θα πάρει το χορό. Χορεύοντας, ένας τσολιάς θα βάλει φωτιά στο κερατόμορφο στέμα του, που θα είναι και η πτώση του Δυνάστη.Στο σημείο αυτό τελειώνει και το έθιμο.

Με πληροφορίες από το επίσημο blog του Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου ο "Μπέης"

Διαβάστε περισσότερα για το έθιμο εδώ.

Who is Who


Who is Lava;

Who is Lava;

Who is – Lava (Κώστας Μολτσίδης) Ποιός είναι ο LAVA και γιατί είναι ξεχωριστός; Κοντά μας έχουμε έναν ράπερ, τραγουδιστή, παραγωγό
περισσότερα...

Ό,τι "παίζει"!


 Ό,τι "παίζει"!

χαρτης επιχειρησεων


Χάρτης Επιχειρήσεων