Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Εβρίτικη Ζυγιά;

Who is Εβρίτικη Ζυγιά;

04-02-2017

Τέσσερις + ένας νέοι άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τη μουσική που διακρίνονται για την ποιότητά τους και την αφοσίωση τους στην παράδοση και τον πολιτισμό.

Ο λόγος για την Εβρίτικη Ζυγιά που αποτελείται από τους Σπύρο Στράτο, Αλέξη Παρτινούδη, Στρατή Πασόπουλο, Άγγελο Στράτο.

Πάμε να τους γνωρίσουμε:

Πότε πρωτοεμφανίστηκε το παραδοσιακό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» ;

Η «Εβρίτικη Ζυγιά» πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Πέντε νέοι άνθρωποι, με βίωμα και αγάπη για τη μουσική της Θράκης, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και δημιουργήσαμε το παραδοσιακό μουσικό σχήμα. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης.

Η γκάιντα, η θρακιώτικη λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Όργανα συνυφασμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια με τη Θράκη, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά.

- Από ποιους αποτελείται η «Εβρίτικη Ζυγιά» και πώς σκεφτήκατε αυτό το όνομα;

Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου. Στην προκειμένη περίπτωση, το ζευγάρι των μουσικών οργάνων που είναι που έχει ταυτιστεί με τον όρο «θρακιώτικη μουσική»  είναι η γκάιντα και η θρακική λύρα. Εβρίτικη, διότι ο τόπος καταγωγής τόσο των περισσότερων μελών μας όσο και της μουσικής μας είναι η περιοχή του Έβρου.

Συνεπώς, η υπόθεση του ονόματος ήταν κάπως "προδιαγεγραμμένη" και τίποτα άλλο δε μπορούσαμε να σκεφτούμε που να περιγράφει ακριβέστερα αυτό που είμαστε.

Αναφορικά με τα μέλη, ο Αλέξης Παρτινούδης παίζει θρακιώτικη λύρα, ο Σπύρος Στράτος παίζει γκάιντα και καβάλι, ο Στρατής Πασόπουλος στο τραγούδι και το καβάλι και ο Άγγελος Στράτος παίζει κρουστά. «Φύλακας άγγελος», καθοδηγητής και μόνιμος ηχολήπτης της Ζυγιάς είναι ο Σωκράτης Γουγουλίδης.

- Η μουσική σας παρουσιάζει ένα αυθεντικό τρόπο έκφρασης. Ο στόχος σας είναι η διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων μέσα από τη μουσική σας;

Χαιρόμαστε που θέτεις αυτή την ερώτηση και θα σου απαντήσουμε απόλυτα ειλικρινά. Σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του μουσικού μας ύφους αποτελούσε ανέκαθεν το αυθεντικό ηχόχρωμα της θρακιώτικης μουσικής, έτσι όπως προκύπτει από τους αυτοσχεδιασμούς και τις τεχνικές των παραδοσιακών οργανοπαιχτών της περιοχής που έχουμε καταγράψει και ηχογραφήσει μέσα από προσωπικές έρευνες.

Οι ιδιαίτερες τεχνικές στο παίξιμο της γκάιντας ή της λύρας καθώς και  οι αυτοσχεδιασμοί των παικτών που συγκροτούν το αυθεντικό μουσικό ιδίωμα της  Θράκης, υπήρξαν για εμάς καθοριστικές επιρροές για τον καθορισμό του προσωπικού ηχοχρώματος και της ταυτότητας της Ζυγιάς. Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεσαι ότι στόχος μας δεν είναι απλώς η διατήρηση της παράδοσης γενικά, αλλά η έκφραση ενός συγκεκριμένου ηχοχρώματος και τραγουδιών που κληρονομήσαμε από παλιότερους οργανοπαίχτες.

Επιπρόσθετα, στόχος μας εξ’ αρχής ήταν να αναδείξουμε το μοναδικό ήχο που παράγεται όταν η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι και το νταούλι παίζουν μαζί, ήχος που αναμφίβολα εκπέμπει ψυχισμό, ξεσηκώνει, συγκινεί και δημιουργεί στον ακροατή ανάμεικτα δυνατά συναισθήματα χαράς και λύπης. Και αυτό το στοιχείο είναι που μας γοητεύει περισσότερο σε σχέση με τη θρακιώτικη μουσική και συνεχώς μας εμπνέει.

- Από την εμπειρία σας και από αυτά που παρατηρείτε στις περιοδείες σας, οι νέοι ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια;

Ένα αρκετά σημαντικό γεγονός που νιώθουμε την ανάγκη να επισημαίνουμε κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία είναι, όχι μόνο το ενδιαφέρον, αλλά η αύξηση του ποσοστού των νέων, γυναικών και αντρών, που ασχολούνται με την παράδοση είτε χορεύοντας σε κάποιο σύλλογο είτε παίζοντας μουσική τα τελευταία χρόνια.

Η αιτία αυτού δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν αναλογιστεί κανείς τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που έχουν οι νέες και οι νέοι σήμερα για το χώρο της παράδοσης. Με άλλα λόγια, η προβολή της παράδοσης χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις μέσα από ποιοτικές παραγωγές τόσο μουσικές όσο και χορευτικές, θεωρούμε ότι αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στο πώς νοηματοδοτούν τα άτομα το συγκεκριμένο χώρο.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι μάλλον διεθνές φαινόμενο και αυτό αξίζει να τονιστεί. Η παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων λαών, έχει δυναμική παρουσία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, που πλαισιώνονται κατά κύριο λόγο από άτομα της δικής μας γενιάς. Και πιστεύουμε ότι όσο ο τρόπος που προσεγγίζουμε το λαϊκό πολιτισμό είναι ικανός να απαντήσει σε ζητήματα του τώρα και του σήμερα, ο κόσμος θα βρίσκει ολοένα και περισσότερους λόγους να μυηθεί.

- Ενδεικτικά θα ήθελα να μου αναφέρετε κάποιες από τις πιο σπουδαίες στιγμές και εμφανίσεις της «Εβρίτκης Ζυγιάς»

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, πράγματι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς συγκεκριμένες στιγμές, μιας και η σπουδαιότητα και η αξία είναι πολυπαραγοντικά  και πολυκοθοριζόμενα μεγέθη.

Σίγουρα ξεχωρίζουμε την κυκλοφορία των δύο επίσημων δισκογραφικών δουλειών στις οποίες υπογράφουμε τη μουσική επιμέλεια, την «Τρανταφυλλόβεργα» με ανέκδοτα τραγούδια από τους Χιονάδες Έβρου που εκδόθηκε το 2013 και το «Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι» με ανέκδοτα τραγούδια από την περιοχή της Μακράς Γέφυρας υπό την παραγωγή του Ε.Λ.Σ. «Τα Δίδυμα Τείχη» , που αυτή την περίοδο κλείνει ένα χρόνο κυκλοφορίας.

Σημαντικές στιγμές ήταν η συμμετοχή μας στα δύο Πανθρακικά Ανταμώματα 2011 και 2014 στις Φέρες και Διδυμότειχο αντίστοιχα, η συναυλία στο Ραδιομέγαρο της Ε.Ρ.Τ. το καλοκαίρι του 2013, η συναυλία στο Φεστιβάλ του Άρδα το 2015, η συμμετοχή στην εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα: Θράκη είναι…» και φυσικά η πρόσφατη συναυλία στην Αθήνα στο χώρο του Six d.o.g.s. όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη θρακιώτικη μουσική και σε ένα διαφορετικό κοινό. Ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για μας που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψή μας για τη μουσική γενικότερα ήταν το ταξίδι στις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας το 2013, όπου είχαμε την τύχη να συναναστραφούμε με τους ντόπιους πληθυσμούς και να διαπιστώσουμε τις τεράστιες ομοιότητες που παρουσιάζει η μουσική τους με τη δική μας.

- Σας ευχαριστούμε παιδιά. Να έχετε πάντα επιτυχίες!

Who is Who - e-evros
Who is Εβρίτικη Ζυγιά; Who is Εβρίτικη Ζυγιά; Who is Εβρίτικη Ζυγιά; Who is Εβρίτικη Ζυγιά;
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων