Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Στράτος;

Who is Στράτος;

02-07-2017

Στην Ελλάδα όλοι είμαστε οικείοι με τον όρο "αγιογραφία"

Τι σημαίνει όμως η λέξη αγιογραφία; Αγιογραφία είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών· είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων.

Η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός προσώπου αλλά έχει πρωτίστως πνευματική σημειολογία αφού μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με το Θεό και τους Αγίους Του. 

Εμείς επισκεφτήκαμε τον γνωστό Αγιογράφο κ. Στράτο Ιωαννίδη στη Βυζαντινή Γκαλερί του στην Αλεξανδρούπολη, όπου μας έδειξε τα έργα του και μας ανέλυσε πως μπήκε στον "κόσμο" της αγιογραφίας.

Πάμε να δούμε τι μας είπε:

- Καλημέρα σας κ. Ιωαννίδη! Πείτε μας δυο λόγια για σας... Που γεννηθήκατε, που μεγαλώσατε, τι σπουδάσατε;
Καλωσήρθατε! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη, σχολείο πήγα στo Πολυκλαδικό στην Αλεξανδρούπολη κι έπειτα σπούδασα στα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης "Εμπορίας και διαφήμισης".

- Πότε καταλάβατε πως έχετε έφεση προς τη ζωγραφική;
Από πολύ μικρή ηλικία ζωγράφιζα, άλλωστε κατάγομαι από μία καλλιτεχνική οικογένεια! Η μητέρα μου ήταν αρχιτέκτονας και ο θείος μου ζωγράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα. Έπαιρνα μέρος σε σχολικούς διαγωνισμούς και πάντα έπαιρνα τα πρωτεία. Έπειτα μεγάλη ώθηση μου έδωσε ο συγχωρεμένος ο Σταμογλου, τον οποίο στο γυμνάσιο τον είχα δάσκαλο και με βοήθησε πολύ.

- Και πως συνεχίστηκε αυτή η αγάπη για τη ζωγραφική και μετατράπηκε σε αγάπη για την Αγιογραφία;
Έπειτα στο Πανεπιστήμιο ξεκίνησα να δημιουργώ διάφορες αφίσες, προσκλήσεις για πάρτι, δίνοντας ένα κωμικό στοιχείο στους χαρακτήρες που σχεδίαζα. Ήθελα να ασχοληθώ με τα κόμικς αλλά αντιλήφθηκα πως δεν μπορούσα να κρατήσω τη μορφή του χαρακτήρα ίδια σε διάφορες εκφράσεις. Έτσι πήγα σε μια σχολή αγιογραφίας και ζωγραφικής. Εγώ πήγα να μάθω ζωγραφική, όμως μέσα στο μήνα μπήκα στον "κόσμο" της αγιογραφίας. 

- Kαι "έρχεται" η έκθεση! Το να κάνετε τη δική σας έκθεση ήταν ένα όνειρο ζωής;
Ήταν όντως ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε! Όπως και κάθε καλλιτέχνη, θεωρώ, που θέλει να αφήσει το στίγμα του, να δώσει το παρών. Μέχρι τότε βέβαια είχα πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις που είχαν αγοραστεί και πολλά από τα έργα μου, όμως την ατομική τη φοβόμουν... πως θα το πάρει ο κόσμος, τι απήχηση θα έχει. Όμως τώρα, αφού πραγματοποιήθηκε βλέπω πως καλά έπραξα. Ο κόσμος δεν ήξερε πως ζωγραφίζω με είχε συνδυάσει με την αγιογραφία και ήταν μια καλή ευκαιρία να το μάθει.

- Εάν κάποιος σας ζητήσει να ξεφύγετε από τα όρια του καμβά και να ζωγραφίσετε σε μια μεγάλη επιφάνεια, π.χ ένα τοίχο, είναι πρόκληση για σας, ή δεν θα το αναλαμβάνατε;
Πλέον πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου και δεν με φοβίζει τίποτα, ούτε επιφάνεια, ούτε τεχνοτροπία, ούτε ύφος ή είδος.

- Πόσο προσιτή είναι η τιμή κάποιου πίνακα στο ευρύ κοινό κ. Ιωαννίδη;
Τιμές οι πίνακες δεν είχαν ποτέ και τι εννοώ με αυτό: Eίναι τελείως υποκειμενική η τιμή ενός πίνακα. Και φυσικά ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Η αλήθεια είναι πως πλέον οι τιμές έχουν κατέβει στο 1/3.

 - Ο κόσμος σε αυτή την εποχή που ζούμε ενδιαφέρεται για την αγορά μιας εικόνας ή ενός πίνακα;
Ναι φυσικά, εκτός από δωράκια σε γενέθλια, γιορτές κλπ μην ξεχνάμε πως ζούμε και σε μία χώρα που όλοι είμαστε οικείοι με τον όρο "αγιογραφία". Και σε αυτόν τον δύσκολο καιρό ακόμη περισσότερα αναζητάμε την "επαφή" μας με τα Θεία.

- Εσείς πιστεύετε στο Θεό; 
Εννοείται! Πιστεύω οτι ο Θεός είναι η μόνη σωτηρία. Δεν μπορείς να κάνεις αγιογραφία αν δεν πιστεύεις.

- Τι πιστεύετε ότι λείπει από την Αλεξανδρούπολη;
H Αλεξανδρούπολη είναι μια τόσο όμορφη πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία πόλη της Ελλάδας. Όμως θεωρώ πως δεν έχει προβληθεί, όσο θα έπρεπε! Στην πόλη μας υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες αλλά δεν υπάρχουν ικανότητες. Επίσης υπάρχουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες που δεν αξιοποιούνται, δεν προωθούνται από τους ανάλογους φορείς.

 - Θα παροτρύνατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την αγιογραφία; 
Φυσικά! Αλλά για χόμπι όχι για βιοπορισμό. Θα σας πω μια έκφραση πάνω σε αυτό: "Μάθε τέχνη κι άστηνε και άμα πεινάσεις πιάστηνε". Όμως είναι δύσκολο να την έχεις ως κύρια δουλειά και να ζεις από αυτή.

- Τι να περιμένουμε από δω και στο εξής από εσάς: Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;
Σκέφτομαι να κάνω μία έκθεση αυτή τη φορά στον Βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στην όμορφη πόλη της Ορεστιάδας, αλλά είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση και σκέψη ακόμη.

- Ευχαριστούμε πολύ κ. Ιωαννίδη!
Εγώ σας ευχαριστώ και καλή δύναμη!

Who is Who - e-evros
Who is Στράτος; Who is Στράτος; Who is Στράτος; Who is Στράτος; Who is Στράτος;
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων