Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Τζιώρας;

Who is Τζιώρας;

21-08-2016

Ο Ηλίας Τζιώρας, ένας νέος Αλεξανδρουπολίτης γεμάτος ενέργεια, που αγαπάει και αναδεικνύει την ιστορία της Αλεξανδρούπολης και τον ενδιαφέρει το μέλλον της.

Τον "πετύχαμε" να τριγυρνά στην λευκή νύχτα της Αλεξανδρούπολης και να χαίρεται τους φωταγωγημένους δρόμους της και το πλήθος κόσμου που γέμισε κάθε γειτονιά της. Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του, γιατί είναι ίσως ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανένας άλλος, την κάθε γωνιά της Αλεξανδρούπολης και πως εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Μέσα από τη σελίδα του στο FB με τίτλο «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)» έχει καταφέρει να μας δείξει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης και να αναδείξει τις αλλαγές της και την εξέλιξη της ζωής των κατοίκων της στο πέρασμα των δεκαετιών.

Ο Ηλίας επί 8 χρόνια καταγράφει και διασώζει χιλιάδες ανέκδοτες φωτογραφίες της Αλεξανδρούπολης από τα τέλη του 19ου αιώνα, τεράστιας ιστορικής και λαογραφικής σημασίας, που του στέλνουν 16000 μέλη συμπατριώτες μας που πλέον ζουν σε όλο τον κόσμο!

Πάμε να δούμε τι μας είπε: 

- Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, σε ποια σχολεία πήγες και τι σπούδασες Ηλία; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη. Τελείωσα το ιστορικό 3ο Δημοτικό Σχολείο δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, το 3ο Γυμνάσιο κι έπειτα το Πολυκλαδικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης. Σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Καποδιστριακό στην «Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων & Εκπαιδευτική Τεχνολογία» ενώ ολοκληρώνω τώρα ΜΒΑ στα «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

- Πως ξεκινά το ταξίδι σου στις «Γειτονιές και αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»; Το 2008 η εμφάνιση των Social Media και οι πολλές δυνατότητες που προσφέρουν για επικοινωνία, διάδραση, ενημέρωση και μάθηση ήταν η αφετηρία για αυτό το ταξίδι που διαρκεί ήδη 8 χρόνια! Δημιούργησα λόγω νόστου για την πατρίδα μου, τη σελίδα στο Facebook με υλικό αρχικά είτε από το οικογενειακό αρχείο μου, είτε από αναζητήσεις σε βιβλία και στο Διαδίκτυο. Άμεσα ο κόσμος την αγκάλιασε. Αλεξανδρουπολίτες κάθε ηλικίας, γενιάς και από κάθε μέρος του κόσμου συμμετέχουν ενεργά, μου στέλνουν συνεχώς ανέκδοτες φωτογραφίες και τις οικογενειακές μαρτυρίες και ιστορίες τους.

- Τι ακριβώς περιλαμβάνει η σελίδα; Tι καταγράφεται σε αυτή; Οι «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης» αποτελούν πλέον μια αναλυτική προβολή γεγονότων που έχουν συμβεί στο πέρασμα του χρόνου, ενώ οι όψεις της Αλεξανδρούπολης και οι αναμνήσεις των κατοίκων της εκφράζονται μέσα από προσωπικές εξιστορήσεις και διατηρούνται ζωντανές μέσω της σελίδας. Οι ανέκδοτες μαρτυρίες καταγράφονται και μεταδίδονται στις νεότερες γενιές, οι οποίες αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, με παλιότερες γενιές και με το χώρο διαμορφώνουν τη συλλογική μνήμη της ιδιαίτερης πατρίδας τους και γνωρίζουν πραγματικά την οικογενειακή αφετηρία τους.

- Τι αξία θεωρείς πως έχει αυτή η πρωτοβουλία για την Αλεξανδρούπολη και τον τόπο μας; Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί ένα μοναδικό ιστορικό ανέκδοτο υλικό που καταγράφονται σε αυτό όλες οι μεταβολές του χώρου του αστικού περιβάλλοντος (κτήρια, δρόμοι, πάρκα), ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Αλεξανδρουπολίτες. Επίσης παρατηρούμε την εξέλιξη των επαγγελμάτων και των οικογενειών στο πέρασμα των δεκαετιών. Πραγματικά νοιώθω μέλος της κάθε οικογένειας που μου στέλνει φωτογραφίες καθώς ίσως να γνωρίζω πια καλύτερα και από τους συγγενείς τους πως ήταν και πως εξελίχθηκε κάθε γενιά της! Από τους προγόνους τους σε φωτογραφίες από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα δισέγγονα σε πιο πρόσφατο υλικό.

- Τι σε γεμίζει σε αυτό που κάνεις; Αυτό που μ αρέσει περισσότερο είναι η διάδραση. Με γεμίζει χαρά το γεγονός πως Αλεξανδρουπολίτες από όλο τον κόσμο γίνονται ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και μπαίνουν στην διαδικασία να ανοίγουν «συρτάρια και τα σκονισμένα σεντούκια» τους και να διασώζουν τις φωτογραφίες που θα χανόταν μαζί με τις αναμνήσεις τους. Δημιουργείται μια ιστορική μνήμη που μοιράζονται με τα παιδιά και τα εγγόνια τους τα οποία με τη σειρά τους μαθαίνουν και αλληλεπιδρούν.

- Ποια θα ήθελες να είναι η εξέλιξη των «Γειτονιών και Αναμνήσεων της Αλεξανδρούπολης»; Η σελίδα μου είναι ήδη ένα διαδραστικό μάθημα ιστορίας που αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος, αν αποτελέσει μία βάση για τους νέους ανθρώπους ώστε να αρχίσουν να παρατηρούν όλα όσα βρίσκονται δίπλα τους. Μέσα σε ένα τεχνολογικό πολιτισμό γεμάτο ερεθίσματα από όλες τις μεριές του κόσμου πολλές φορές χανόμαστε και δεν κοιτάμε αυτό που υπάρχει ακριβώς δίπλα μας, τους ανθρώπους, τα κτήρια, τους δρόμους. Αφετηρία, όμως, για όποια ατομική και συλλογική δράση δεν μπορεί παρά να είναι ο,τι βρίσκεται κοντά μας. Έτσι θα καταφέρουμε την σύνδεση του ανθρώπου με το χώρο και το χρόνο.

- Η ενασχόληση σου, με την πολιτική πως προέκυψε; Είμαι πολιτικοποιημένος από τα εφηβικά μου χρόνια. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι ασχολήθηκαν με την πολιτική, τους πολιτικούς και την αποτελεσματικότητα τους. Εκφράσαμε έντονα την άποψη μας για τις πολιτικές που ασκήθηκαν από τα κόμματα. Θεωρώ πως είναι λογικό να αισθανόμαστε θυμό ή απογοήτευση για τις δύσκολες μέρες που ζει η Ελλάδα αλλά μόνο αν γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες, ειδικά οι νεότεροι, μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να αντιμετωπίσουμε κακώς κείμενα με καλές καινοτόμες πρακτικές. Να προτείνουμε λύσεις εκτός από διαμαρτυρίες.

- Και το ιδιαίτερο πόστο του αναπληρωτή Γραμματέα Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας; Αυτή η θέση προέκυψε λόγω της εμπειρίας μου στο κομμάτι των κοινωνικών δικτύων και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης εκτιμήθηκε η εκπαιδευτική εμπειρία μου σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και άλλες ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως ενήλικες, Ρομά κλπ. Σίγουρα το γεγονός ότι είμαι Θρακιώτης συνέβαλλε και αυτό.

- Τι έχεις στο μυαλό σου να κάνεις για να βοηθήσεις από τη συγκεκριμένη θέση; Το όραμά μου είναι ό,τι θα μπορούσε να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους την περηφάνια που τους αξίζει. Ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες εξέλιξης, κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους. Πρέπει να βάλουμε ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ από το Ελληνικό κράτος προς όλους όσους την έχουν ανάγκη χωρίς αποκλεισμούς!

- Κεφάλαιο e-evros.gr. To παρακολουθείς; Σου αρέσει; Θα άλλαζες κάτι; Το διαβάζω ανελλιπώς. Μ΄ αρέσει γιατί είναι το πιο πλήρες ειδησεογραφικό και δημοσιογραφικό πόρταλ της Θράκης. Ως πολιτικό ον που μου αρέσει η ιστορία, θα ήθελα να δω στο e-evros.gr περισσότερο πολιτικό σχολιασμό και ιστορικά θέματα.

Φωτ.: Κ. Ορδουμποζάνης

Who is Who - e-evros
Who is Τζιώρας; Who is Τζιώρας; Who is Τζιώρας; Who is Τζιώρας; Who is Τζιώρας;
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων