e - books

Παρουσίαση βιβλίου: 'Η Ανατολή' της Victoria Hislop.
Το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης της Φωτεινής Σκαρλακίδου και οι Εκδόσεις 'Διόπτρα' σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου 'Η Ανατολή' της Victoria Hislop.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Τη συγγραφέα θα καλωσορίσει η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κα Μάμμου Αθανασία.
Η Victoria Hislop θα διαβάσει αποσπάσματα και θα απαντήσει σε ερωτήματα που θα της θέσει η δημοσιογράφος Έλενα Σώκου.
Μάθετε περισσότερα πράγματα για την συγγραφέα από την συνέντευξη που έδωσε στον Μιχάλη Χριστοδούλου (εφημ. Καθημερινή Κύπρου).
Πώς προέκυψε λοιπόν η ιδέα και ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτό το βιβλίο;
Η ιδέα για το βιβλίο «Η Ανατολή» μού ήρθε τρία χρόνια μετά, όταν ταξίδεψα πάλι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και για πρώτη φορά πλησίασα το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει την πόλη. Είναι τόσο δραματικό, τόσο ασυνήθιστο να βλέπει κανείς αυτό το τεράστιο μέρος, όλα αυτά τα άδεια ξενοδοχεία και σπίτια. Το μέγεθος αυτής της κατάστασης είναι ασύλληπτο, μέχρι να πας εκεί.
Ένα βιβλίο με φόντο τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου και την Αμμόχωστο, μία πόλη-φάντασμα, με έναν αισιόδοξο όμως τίτλο «Η Ανατολή». Πείτε μου για αυτό.
Ξεκίνησα την ιστορία, από την περίοδο που η Αμμόχωστος ήταν στο απόγειό της, σαν ένας παράδεισος επί γης. Και ό,τι είχα διαβάσει και ακούσει μαρτυρά πως ήταν το τέλειο μέρος να βρίσκεται κανείς – τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους τουρίστες. Είναι ένα μέρος, όπου σίγουρα θα ήθελα να έχω ζήσει, με την υπέροχη αμμουδερή παραλία και τη σμαραγδένια θάλασσα, χωρίς να προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τους τουρίστες – με το μεγάλο του λιμάνι και την καλλιεργήσιμη γη έφερνε αφθονία στους ανθρώπους που έζησαν εκεί. Ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα μέρος ευλογημένο, νομίζω. Η ιστορία μου ξεκινά στη διάρκεια αυτών των υπέροχων ημερών και περιγράφω τη σοκαριστική, μέσα σε μια νύχτα αλλαγή, που βρήκε τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί. Οι πρωταγωνιστές μου είναι και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και περιγράφω πώς οι δύο οικογένειες επιβίωσαν από την αναταραχή που προκάλεσαν εκείνα τα γεγονότα – χωρίς όμως να εγκαταλείψουν την Αμμόχωστο, αλλά επιβιώνοντας μέσα στην ερημωμένη πόλη.
Θα διαβάσουμε ένα happy end;
Θα μπορούσα να έχω δώσει ένα πιο ευτυχισμένο τέλος από αυτό που υπάρχει στο βιβλίο. Όμως αυτή είναι μια ιστορία επιβίωσης – και με αυτή τη λογική, υπάρχει κάτι το ευτυχές σε αυτή.
Τι θέλετε να πάρει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου και τι θα σας κάνει εσάς ευτυχισμένη για αυτό το βιβλίο;
Οι Βρετανοί αναγνώστες το διαβάζουν και μαθαίνουν για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί – πολλοί Βρετανοί θυμούνται τα γεγονότα στην Κύπρο, όμως σοκάρονται, όταν ανακαλύπτουν ότι η Αμμόχωστος παραμένει όπως ήταν ακριβώς μετά το 1974… Είναι δύσπιστοι που παραμένει πίσω από το αγκαθωτό συρματόπλεγμα ακόμα και σήμερα. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, οι άνθρωποι είναι ενήμεροι για την κατάσταση αυτή, μα ακόμα υποψιάζομαι ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα μάθουν διαφορετικές πλευρές τούτης της ιστορίας, που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν. Όμως, «Η Ανατολή» είναι μια ιστορία για τους δικούς μου χαρακτήρες και όχι τόσο ένα μάθημα Ιστορίας!
Είχατε επισκεφτεί την Αμμόχωστο ως τουρίστρια παλαιότερα μετά την τουρκική εισβολή; Δεν γνωρίζατε τα γεγονότα;
Πέρασα όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα στην Αμμόχωστο, τα περασμένα χρόνια, αλλά δεν είχα βρεθεί εκεί πριν την εισβολή.
Πως λύθηκε το πρόβλημα για το γεγονός ότι γράφατε για μία κλειστή πόλη από την οποία δεν είχατε βιώματα ή δεν είχατε δει;
Η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων είναι μια απαγορευμένη ζώνη, όμως έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την παλιά πόλη. Ευτυχώς, η φαντασία είναι σπουδαίο πράγμα. Αν και είχα βρεθεί αρκετά κοντά στο συρματόπλεγμα και τον πλαστικό φράχτη, και τράβηξα άπειρες φωτογραφίες, ποτέ δεν μπήκα μέσα. Και αυτό είναι αρκετό για έναν συγγραφέα.
Σε τι διαφέρει αυτό το βιβλίο από τα προηγούμενά σας; Διαφοροποιείστε στο τρόπο γραφής και ανάπτυξης της πλοκής σας;
Όλα τα βιβλία είναι διαφορετικά. Πραγματικά, είναι σαν παιδιά. Ούτε καν δύο δεν μπορούν να είναι τα ίδια. Η Ανατολή είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή –αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά– και τα γεγονότα αυτά συντελέστηκαν στη δική μου ζωή, έτσι η σύνθεση και το περιβάλλον αποτελούν κομμάτι από τη ζωή μου. Θυμάμαι που διάβασα τις εφημερίδες το 1974 και έβλεπα φωτογραφίες του Μακαρίου, στο πρωτοσέλιδο των Times. Έτσι για μένα είναι κάτι το πραγματικά ζωντανό. Νομίζω ότι «Η Ανατολή» έχει περισσότερα στοιχεία θρίλερ – υπάρχουν κεφάλαια και σκηνές που ελπίζω ότι θα κάνουν τον αναγνώστη να γυρίζει τις σελίδες με ενθουσιασμό, φόβο και προσμονή. Θα πρέπει να μου το πουν.
Διάβασα πως είχατε ζητήσει άδεια για να μπείτε στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Τι έγινε με αυτή την υπόθεση;
Ίσως είχε να κάνει με λάθος επιλογή λέξεων ή μια παρανόηση, όμως είχα την εντύπωση ότι μου παραχωρήθηκε η άδεια να πάω μέσα από το συρματόπλεγμα, από τον αρχηγό τον Τουρκοκυπρίων, όταν όμως εμφανίστηκα, η άδεια δεν μου είχε δοθεί. Κατά τη δική μου αντίληψη, δεν μου επέτρεψαν την είσοδο οι αρχές στην Άγκυρα. Τίποτα, όμως, δεν υπήρχε σε γραπτή μορφή, έτσι το όλο θέμα ήταν λίγο άσκοπο και μπερδεμένο.
Γράφοντας το βιβλίο αυτό τι σας προβλημάτισε, δυσκόλεψε ή ακόμη φόβισε περισσότερο;
Ήμουν αποφασισμένη να μη γράψω τίποτα που θα μπορούσε από μόνο του να ερμηνευτεί ως προπαγάνδα και να βεβαιωθώ ότι έγραφα ως συγγραφέας και όχι ως πολιτικός. Όπως το βλέπω, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων ήταν θύματα περιστάσεων που δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Τι με φόβισε; Να βλέπω Τούρκους στρατιώτες με όπλα, γνωρίζοντας ότι ήταν γεμάτα, και να αναρωτιέμαι αν θα τα χρησιμοποιούσαν – και που συχνά μου φώναζαν, όταν έβγαζα φωτογραφίες την Αμμόχωστο.
Διαβάζοντας ένα τέτοιο βιβλίο που αφορά το Κυπριακό πρόβλημα θα περιμένει κάποιος ότι παίρνετε τη θέση είτε των Ελληνοκυπρίων είτε των Τουρκοκυπρίων. Πώς το σχολιάζετε αυτό; Θα διαβάσουμε τη θέση της συγγραφέως ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου;
Περιμένω ότι κάποιοι αναγνώστες θα αναζητήσουν τυχόν μεροληψίες και ήδη έχω κατηγορηθεί από ανθρώπους και από τις δύο πλευρές! Επομένως, αυτό μου δείχνει ότι υπάρχει κάποια ισορροπία! Ναι, οι έξυπνοι αναγνώστες θα καταλάβουν την άποψή μου.
Ποια είναι η σχέση σας με την Κύπρο και ποια είναι η άποψή σας για το νησί και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εδώ;
Η σχέση μου με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είναι ένας παράδεισος, έτσι το βρίσκω κάπως λυπηρό που έχει χωριστεί με αυτό τον τρόπο. Έχω ταξιδέψει σε ολόκληρη την Κύπρο και το βρίσκω πραγματικά θλιβερό, όταν συναντώ ανθρώπους και από τις δύο πλευρές που ποτέ δεν είδαν την ομορφιά τής απέναντι από αυτούς πλευράς.
Τι προσδοκάτε ότι μπορεί να προσφέρει αυτό το βιβλίο ως προς την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών της Κύπρου;
Ίσως μια ματιά στο πώς ήταν να μπορέσει να προσφέρει στους ανθρώπους μια ματιά στο πώς θα μπορούσε να ξαναγίνει. Αυτές οι δύο πλευρές ανθρώπων (και εννοώ τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους) θα μπορούσαν εύκολα να είναι μια κοινότητα.
Είστε αισιόδοξη για την ειρήνη στην Κύπρο και την επίλυση του προβλήματος;
Το καλύτερο είναι να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι υγιές να μπορούμε να κάνουμε όνειρα.