Σήμερα είναι: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
greek english turkish
ALL4U ΚΡΟΝΟΣ ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το Τέμενος όπως το άφησε πίσω της η φωτιά της 22ης Μαρτίου του 2017
Το Τέμενος όπως το άφησε πίσω της η φωτιά της 22ης Μαρτίου του 2017

Το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο ορθώνει το ανάστημα του 21 μήνες μετά

09-12-2018

Έφτασε η στιγμή της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, 2 σχεδόν χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της 22ης Μαρτίου 2017.

Οι παρεμβάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από τον εξωτερικό χώρο του ιστορικού μνημείου, αφού έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπολείμματα από την πυρκαγιά καθώς και η μεταλλική κατασκευή που κάλυπτε την οροφή του Τεμένους κατά τη διάρκεια των εργασιών που λάμβαναν χώρα όταν ξέσπασε η φωτιά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να γίνει πλήρης δομική και μορφολογική αποκατάσταση του «περιβλήματος» και τους περιβάλλοντος χώρου του μνημείου που κατασκευάστηκε το 1420.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανασκαφικές εργασίες, εργασίες καθαρισμού εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών και στερέωσης των στοιχείων τους, ανάταξης ελλιπόντων στοιχείων, αναγκαίων συμπληρώσεων, ανακατασκευών ή αντικαταστάσεων, συντήρησης λίθινου, γραπτού διακόσμου και επιχρισμάτων, αποκατάστασης κουφωμάτων και επίπλωσης.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση του μιναρέ του Τεμένους, πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ενόργανου ελέγχου που θα διευκολύνει την σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης και των επεμβάσεων αποκατάστασής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ιστορικό μνημείο πρόκειται να ξαναμετατραπεί σε σημείο αναφοράς, ανακτώντας στο ακέραιο την ιστορική του ταυτότητα.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει εγκριθεί το ποσό των 5 εκ. €, ενώ στην αποκατάσταση του μνημείου θα συμβάλλει και η ΠΑΜ-Θ.

Σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση των αιτίων της πυρκαγιάς, η δίκη έχει αναβληθεί για τις 15 Μαρτίου 2019.

Μαρίνα Κριτού